První prezidentka má důležitý symbolický význam. Byla by vzorem pro další dívky a ženy. Vzorem, který nám zatím bohužel chybí. Malé holčičky by pak na otázku, čím budou, až vyrostou, bez zaváhání odpovídaly: „Až budu velká, bude ze mě prezidentka.“ Tedy některé z nich. Zkrátka by nebyly na světě jenom proto, aby z nich byly maminky. Ale taky třeba proto, aby společně s kluky byly těmi, díky nimž se náš svět točí. Těmi, kdo se aktivně zapojují do veřejného dění. Komu není lhostejné, jak se naše společnost bude vyvíjet dál.

První česká žena v této funkci by to rozhodně neměla lehké. Živě si umím představit, jak by se bouřlivě diskutovalo o tom, zda má pro prezidentskou funkci ty správné předpoklady, jestli se na Hrad nedostala jen kvůli tomu, že je žena, o jejím způsobu oblékání, o tom, zda kvůli politickému angažmá netrpí její rodina… I o tom, jak by měl být formálně oslovován její případný manžel či partner. První pán? Pan manžel? Upřímně sama nevím. Každopádně by musel svou ženu plně podporovat, což v politice rozhodně není žádná samozřejmost. Na rozdíl od mužů politiků, spoléhajících se na plnou podporu svých manželek, jsou političky u nás i ve světě nejčastěji samy nebo se rozvádí. Jejich partneři vedle sebe úspěšnou a známou ženu často nesnesou…

Prezidentské volby se kvapem blíží a postupně se objevují jména potenciálních kandidátů. Někteří už svoji kandidaturu oficiálně ohlásili. Zároveň se různé občanské iniciativy snaží najít „anti-Zemany“, kteří by se postavili současnému prezidentovi. Jedno mají společné: jsou to (téměř) samí muži. Nic proti nim, ale myslím si, že v moderní demokratické společnosti by poměr kandidujících měl být přeci jen vyváženější. Silných ženských osobností máme v České republice celou řadu. Proto Fórum 50 % a Česká ženská lobby zahájili kampaň "Čas na první českou prezidentku".

Na stránce kampaně návštěvníci a návštěvnice najdou formulář, pomocí kterého mohou jednoduše nominovat svou favoritku. Již necelý týden po spuštění seznam obsahuje přes 30 jmen. Z těch známějších nechybí například bývalá první dáma a herečka Dagmar Havlová, herečka a kandidátka na prezidentku v roce 2013 Táňa Fischerová, bývalá šéfka Akademie věd ČR a vědkyně Helena Illnerová či ředitelka českého Googlu Tatiana Le Moigne. Mezi dalšími jmény nechybí známé političky, ekonomky, diplomatky, novinářky či vědkyně.

V následujících týdnech pořadatelky kampaně osloví politické strany, které ještě nikoho nenominovaly, aby se zamyslely nad možnou kandidátkou ze svých řad. Pro inspiraci jim bude nabídnut i seznam nezávislých osobností navržených lidmi. Zároveň budou kontaktovány i všechny nominované ženy s tím, aby svou kandidaturu zvážily. Když ne v tomto, tak třeba v příštím volebním období. Protože je čas na první českou prezidentku!

Svoje návrhy můžete zaslat i Vy prostřednictvím formuláře na webu Fóra 50 %.