Návrh dle očekávání vyvolal bouřlivé reakce, nejinak tomu bylo i u nás. Zástupci průmyslu bijí na poplach a varují před další “byrokratickou hloupostí z Bruselu” a umělým prosazování žen za každou cenu. Kde jen proboha budeme ty kvalifikované ženy hledat!? Opatření prý také ohrozí konkurenceschopnost firem. Člověk by málem čekal, že konec světa se neodvratně blíží.

Jak to s tím návrhem je doopravdy a co přesně bude pro evropské firmy znamenat?

  1. Návrh se týká pouze velkých firem s více než 250 zaměstnanci, obratem nad 50 milionů Euro ročně a firem obchodovaných na burze. Takových je v Evropské unii zhruba 5000.

  2. Návrh se vztahuje pouze na dozorčí rady, nikoliv na představenstva firem.

  3. Firmy mají čas na naplnění 40% kvóty až do roku 2020, tedy více než sedm let.

  4. Sankce za nedodržení kvót si stanoví členské státy.

Konečný návrh je výrazně slabší, než se původně předpokládalo, ale i tak je to jednoznačně krok správným směrem. Je nejvyšší čas přestat plýtvat potenciálem poloviny populace, navíc té vzdělanější. Mezi vysokoškoláky činí ženy 60 %, v ekonomických oborech dokonce 66 %. Větší diverzita ve vedení by firmám navíc prospěla, podle mnohých studií přináší vyšší zisky. Přispívá k větší efektivitě a inovativnosti a lepšímu vyhodnocení rizik. Možná jste už někde zaslechli, že kdyby Lehman Brothers byli Lehman Sisters, ekonomická krize vůbec nemusela být.

Zavedení kvót samozřejmě neznamená snížení kvality kandidátů a kandidátek na vedoucí posty. Žádná uchazečka pochopitelně nezíská určitou pozici jenom proto, že je žena, jak často slýcháme. Šanci dostane, jen pokud bude stejně dobrá, jako kandidát - muž. Také jste už tolikrát slyšeli, že žena musí být mnohem lepší než muž, aby dosáhla na určitou pozici?

Na závěr jeden postřeh: je dobře známo, že místa v dozorčích radách státních firem jsou oblíbenou trafikou pro politiky. Řada neúspěšných kandidátů do Poslanecké sněmovny, které voliči a voličky cíleně vykroužkovali, sedí právě na takovýchto postech. Platíme je ze svých daní navzdory tomu, že jsme ve volbách jasně ukázali, že už je v politice nechceme. Obměna v dozorčích radách proto budí v řadách pánů politiků oprávněné obavy.

Kvóty a další nástroje pro zvýšení zastoupení žen v rozhodovacích pozicích budou tématem veřejného semináře v Poslanecké sněmovně v úterý 20. 11. 2012 od 13:00. Příjďte diskutovat s námi.