Nápad uspořádat český Kongres žen začal vznikat před více než rokem, kdy jsme se v rámci mezinárodního projektu seznámily s několika polskými organizacemi zabývajícími se právy žen. V Polsku se v té době připravoval návrh zákona na přijetí kvót na kandidátní listiny, a jak jsme k našemu překvapení zjistily, tento podnět vzešel „zdola“ od žen samotných jako výstup velkého „Kongresu kobiet“.

Jedná se o setkání žen, vždy věnované konkrétnímu tématu (prvním byla role žen při transformaci Polska). Kongres rok od roku roste (poslední ročník již navštívilo více než 8000 lidí) a také nabývá na vážnosti, což dokládá i vznik „stínové vlády žen“, složené z odbornic a bývalých političek, které se vyjadřují k aktuálním otázkám a jejich názorům pravidelně naslouchá i polský premiér.

IV Kongres Kobiet, fot. Nikodem Szymański, Biuro Prasowe Kongresu Kobiet

Myšlenka byla tedy jednoduchá – když to jde v Polsku, proč ne u nás? Postupně začala vznikat skupina aktivních žen a organizací, které načrtly základní obrysy akce – Kongres bude věnován tématu postavení žen na trhu práce, bude co nejotevřenější všem ženám (i mužům), které mají k tématu co říci či se jím cítí osloveny, uskuteční se 7. března 2013 a výstupy z něj budou prezentovány symbolicky 8. března, na Mezinárodní den žen, tedy v den boje za práva žen.

Smyslem Kongresu bude nejen diskutovat o nejrůznějších tématech a problémech, které se dotýkají specificky žen, ale především přijít s konkrétními nápady a návrhy, jak je řešit či jak využít potenciál žen ve prospěch celé společnosti. Odtud pramení i podtitul akce – Kongres žen – nejen pro ženy. Pro nápad se podařilo získat i podporu nadací Friedricha Eberta a Heinricha Bölla a pod hlavičkou Fora2000 jsme se koncem října mohly sejít ve větším počtu v centru současného umění DOX, abychom již podrobněji naplánovaly program a celkovou koncepci akce.

Centrum současného umění DOX

V DOXu se sešla pestrá paleta více než padesáti žen z firem, akademického i neziskového sektoru, od studentek po seniorky, od manažerek, umělkyň, novinářek přes podnikatelky a vědkyně až po matky na rodičovské. Skvělou atmosféru navodil hned první bod programu – příspěvek Magdaleny Sroda, polské vědkyně, feministky a „duchovní matky“ polského Kongresu kobiet.

Svým inteligentním a vtipným projevem si získala celé publikum. Myslím, že leckterá z přítomných (muži tvořili spíše čestné výjimky) musela chtě nechtě v duchu poopravit stereotypní pohled na feministky jako zapšklé neúspěšné ženy bez špetky smyslu pro humor. Magdalena představila historii polského Kongresu a poskytla řadu postřehů, které určitě využijeme i při organizaci české obdoby.

Magdalena Sroda

Po úvodním příspěvku pokračovalo setkání metodou „kavárny“. Přítomné se rozdělily do menších skupin – „kaváren“, z nichž každá byla věnována jednomu tématu a účastnice v nich předkládaly své nápady a návrhy k jednotlivým tématům. Po uplynutí stanoveného času se přítomné přesunuly do další kavárny, postupně se tak vyjádřily ke všem probíraným okruhům.

Diskuzi vždy moderovala či lépe řečeno facilitovala „hostitelka“ v dané kavárně. Role hostitelek se ochotně chopily ženy, jejichž účasti si velice vážíme – herečka Simona Babčáková vedla diskuzi „Pro koho bude Kongres žen a jak je oslovíme?“, odpoledne ji pak vystřídala vědkyně Marcela Linková. „Medializaci a fundraising“ řešila kavárna Nadi Lazarové, mediální expertky slovenské organizace RealWoman, „Doprovodný program“ byl na menu Daniely Retkové, manažerky galerie DOX. Kavárny týkající se samotného obsahu Kongresu zajišťovaly odbornice z organizace Gender Studies Nina Bosničová a Helena Skálová („Slaďování osobního a pracovního života“) a Vera Budway Strobach, manažerka programu Diversitas v České spořitelně (téma „Žena jako zaměstnavatelka a zaměstnankyně“).

Kavárna  „Pro koho bude Kongres žen a jak je oslovíme?“ s hostitelkou Simonou Babčákovou

Nejdůležitější výstupy se prezentovaly v závěrečném společném bloku a na vyžádání je rády poskytneme i Vám. Zajímavých nápadů a návrhů padla celá řada a jarní Kongres žen tak bude jistě událostí, která bude stát za to. Je těžké vybrat jen některé z návrhů, prozradíme alespoň, že na Kongresu žen se určitě budeme zabývat problematikou zastoupení žen v rozhodovacích pozicích (kvóty, kampaně, mentoring), možnostmi slaďování pracovního a osobního života (veřejné a firemní školky, flexibilní úvazky) či postavením žen v tradičně „mužských“ doménách jako je věda či sport.

Na programu budou specializované workshopy zaměřené na trénink tzv. „soft skills“ potřebných pro uplatnění na trhu práce (time-management, mluvený projev), kreativní dílny, přednášky a debaty na téma etika, důstojnost či solidarita žen, samozřejmostí je zajištění hlídání a programu pro děti a celé řady doprovodných kulturních i sportovních akcí (koncerty, výstavy, divadla, společný běh atd.). Jak vidíte, je o čem mluvit a je na co se těšit. Kongres je otevřený všem návrhům a nápadům, pokud tedy máte chuť se do jeho organizace zapojit, jste srdečně vítány – i vítáni :)

Kongres žen 2013 najdete na Facebooku.

Pro více informací kontaktujte Moniku Klimentovou:

klimentova (@) padesatprocent (.) cz

Závěrečná prezentace výstupů